16 Şubat 2012 Perşembe

!f'in gözdeleri

11. Uluslararası Bağımsız Filmler Festivali'nin, yani kısa ismiyle !f'in İstanbul ayağı bugün başladı. Belgesellerden hit filmlere farklı yönleriyle insanı çekecek onlarca film söz konusu... İşte kaçırılmaması gerekenler;


Weekend: Bildik unsurları kullanarak günden güne tanıdıklık hissi veren gey filmlerine alışılmışın epey dışında bir açılım yapmakla kalmıyor. Britanyalı yönetmen Andrew Haighs’in ‘Weekend’i The New York Times’ın da belirlediği üzere 2011’in en iyilerinden. Glen ile Russell’ın tek gecelik bir macera olarak başlayıp iki gün içinde başka bir şeye dönüşen ilişkilerinin anatomisi, standart aşk hikâyelerinin ulaşamadığı noktalara nüfuz ediyor. (16, 18 Şubat 22.00 ve 19 Şubat 13.00’te AFM Fitaş’ta)

Gandu: Öpüşmenin bile hâlâ mesele sayıldığı Bollywood’da küfürlü bir dil, bol bol uyuşturucu ve hardcore seks sahnesi tabii ki pek de hoş karşılanmaz. Hintli yönetmen Quashik Mukherjee - ya da diğer adıyla Q - imzalı ‘Pislik’e adını veren kahraman Gandu’nun halüsinatif yolculuğu tabii ki Hindistan’da yasaklı. (16 Şubat 19.30, 23 Şubat 15.30, 25 Şubat 13.00’te AFM Fitaş’ta.)

Denİzde İkİ Yıl: Ben Rivers, deneysel filmlerinde medeniyete sırtını çevirip vahşi doğayla farklı bir ilişki içine giren insanlara ayrı bir ilgi gösterdi. Rivers, ilk uzun metrajlı filminde de bildik temalarının izinden gidiyor, İskoçya’da bir ormanda münzevi bir hayat yaşayan Jake Williams’a odaklanıyor. (21 Şubat 16.00’da Maçka Gmall, 24 Şubat 14.30’da AFM Fitaş, 25 Şubat 16.00’da Maçka Gmall’da)

50/50: Çıkış noktasıyla ta baştan ilgi çeken filmlerden: ‘50 / 50’ uzun süredir merakla beklediğimiz ‘kanser komedisi’... 27 yaşındaki Adam’ın (indie gözdesi Joseph Gordon - Levitt) kanser olduğunu öğrendikten sonra yaşadıkları, yurtdışından gelen eleştirilere bakılırsa zorlu bir denge tuttururken komediden de ödün verme niyetinde değil. (19 Şubat 21.30’da AFM Fitaş, 22 Şubat 22.00’de AFM Budak Caddebostan, 24 Şubat 22.00’de AFM İstinye Park’ta)

Karanlık At: Amerikan orta sınıfının karanlık tarafı halen taze bir şeyler barındırabiliyorsa bunda bağımsızların yıldız yönetmeni Todd Solonz’un payı es geçilemez. Solonz yeni filmi ‘Karanlık At’ta kara mizahını 30’larındaki bir imkânsız çiftin hikâyesinden çıkartıyor. Justin Bartha ve Solondz gözdesi Salma Blair’e Mia Farrow ve Christopher Walken gibi emektarlar eşlik ediyor. (22 Şubat 21.30 ve 26 Şubat 22.00’de AFM Fitaş’ta)

Volkan: “67 yaşında bir karakter üzerinden bir yaşdönümü hikâyesi anlatmak pek alışıldık bir tercih değil ama’Volkan’ bunu başarıyor”. İzlanda’nın son dönem festival gözdesi ‘Volkan’, Screen Daily gazetesinde böyle değerlendirilmişti. Runar Runarrson’un ilk uzun metrajı, hassas üslubuyla eleştirmenleri çoktan tavladı. (17 Şubat 22.00 AFM Caddebostan Budak, 21 Şubat 22.00 AFM İstinye Park, 23 Şubat 19.00 AFM Fitaş’ta)

Işık Açık KalsıN: Yönetmen Ira Sachs, en zor işlerden birine kalkışıyor, kendi hikâyesini tüm açıklığıyla perdeye getirmeyi hedefliyor. New York’ta çalışan bir belgeselciyle, başlarda gizli bir gey olan genç avukatın ilişkisini tüm safhalarıyla irdeleyen yapım, yine bu yıl !f’in ‘ACID 20. Yılını Kutluyor’ bölümünde gösterilecek Jacques Nolot filmi ‘Unutmadan Önce’den ilham almış. (25 Şubat 22.00, 26 Şubat 13.00’te AFM Fitaş’ta)

Kuralsız Hayat: Hong Kong’lu kült yönetmenlerden Johnnie To, ekonomik pazarın işleyişini kendi üslubunda masaya yatırıyor. Ortaya iç içe geçmiş üç farklı öyküden oluşan ve benzerlerinden birkaç gömlek üstün olduğu kuvvetle muhtemel bir olaylar ağı çıkıyor.
(23 Şubat 21.30’da AFM Fitaş ve 24 Şubat 22.30’de AFM Caddebostan Budak’ta)

Sığınak: Genel kanı farklı bir deneyim olduğu yönünde... Sebep ise hem başrol oyuncusu Michael Shannon ve Jessica Chastain’in performansları hem de gördüğü felaket kâbuslarıyla hayatı allak bullak olan kahramanının insanı kavrayıp çivi üstüne oturtma kapasitesine sahip hikâyesi... ‘Sığınak’ kuşkusuz bu senenin muhtemel !f gözdelerinden. (26 Şubat 21.30’da AFM Fitaş’ta)

Bu Dans Senİn: ‘Marilyn ile Bir Hafta’da sinema tarihinde pek gerçekleştirilemeyeni, Marilyn’i layığıyla canlandırmayı başaran Michelle Williams’ın nasıl geniş bir rol yelpazesinde salındığını görme fırsatı ‘Bu Dans Senin’e şans verme nedenlerinden sadece biri. Williams’ın bu seferki karakteri de komşusuna duyduğu yakınlıktan dolayı evliliğini sorgulayan Margot. (16 Şubat 21.30 AFM Fitaş, 18 Şubat 22.00 AFM Budak Caddebostan, 21 Şubat 19.30’da AFM İstinye Park’ta.)

Çürük: Eşcinselliği ‘psikoseksüel bir bozukluk’ olarak niteleyen TSK’nın ‘pembe rapor’ uygulaması tonla hikâye barındırıyor kuşkusuz. Muayene, ‘ilişki anı’ fotoğrafı gibi aşamalardan oluşan rapor süreci, Ulrike Bohnisch’in belgeselinde birinci elden tanıklarının gözüyle aktarılıyor. (21 Şubat 15.30, 24 Şubat 13.00’te AFM Fitaş’ta)

Anahtar Delİğİ: ‘Odysseia’nın Guy Maddin usulü serbest bir uyarlaması... Tabii ki ‘Odysseia’dan gangster ve hayalet hikâyelerini bir araya getiren gerçeküstü bir yapıt çıkarmak da sadece Maddin’in altından kalkabileceği bir şey olurdu. (18 Şubat 17.00 AFM Fitaş, 19 Şubat 13.00 AFM Budak Caddebostan, 22 Şubat 19.00 Cinebonus Maçka Gmall’da.)

Kaçak Renee: Yine !f’te gösterilen bir önceki filmi ‘Kahrolası’nda 11 yaşından beri filme çektiği gerçek malzemeyi sıradışı çocukluğunu aktarmak için kullanan Jonathan Caouette, kendi yetişkin dönemini aktarırken de aynı tekniği kullanıyor. Caouette’in annesini bir akıl hastanesine götürme süreci, bambaşka bir yol filmine imkân veriyor. (24 Şubat 19.30 AFM İstinye Park, 25 Şubat 19.00 AFM Fitaş, 26 Şubat 16.00 Maçka Gmall’da)

Yüzü Olmayan Gözler: ‘Slasher’ların atası gerçeküstücü bir başyapıt. Georges Franju’nun modern korku sinemasına yön veren 1960 yapımı ‘Yüzü Olmayan Gözler’i kült bölümüne en çok yakışacak filmlerden.

Fİlm Kameralı Nyman: Müzik hanesinde ismi göründüğünde filme de baştan şans verilen isimlerden Michael Nyman... Aynı zamanda festivalin de konuklarından minimalist besteci bu sefer müziğine kendi görüntüleriyle eşlik ediyor, Vertov’un ‘Kameralı Adam’ deneyini dünyanın farklı bölgelerinde çektiği görüntülerle güncelliyor. (18 Şubat 19.00 AFM Fitaş, 23 Şubat 16.00, 26 Şubat 19.00’da Maçka Gmall’da.)

Kaynak: Radikal

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder